Ild, lys, uld og ord - Runa K. Tetzschner og Kamma Nielsdottir Dalsgaard udstiller filt og billedkunst

Kulturhus Måløv 3.-16. september 2011

En ny spændende udstilling med billeder og digte skrevet med kalligrafi af Runa K. Tetzschner og  Kamma Nielsdottir Dalsgaard af Kamma Nielsdottir Dalsgaard ferniseres på Måløv Kulturhus og Bibliotek lørdag den 3. september kl. 11.

Runa og Kamma, som begge bor i Island, har med deres kunst skabt en vidunderlig verden fuld af farver, lys og mystik. Naturen giver inspiration, den islanske såvel som den danske, men ligeledes det spirituelle, eventyr og digte.

I perfekt harmoni med Kammas solide omsvøbende uldslør, bølger de fortryllende nordlys sig i Runas billeder som lysslør i natten. Nordlysene er hos kunstneren et symbol for en skønhed og et skjul hinsides den almindelige hverdag. Majestætiske lysskabninger vokser ud af mørket og vokter over små silhuetter af menneskerne blandt evige bjerge, gletsjere og glødende lava.

Ildspyende vulkaner og isbjerge giver også form til flere af Kammas originale filtskulpturer som ud over at pynte, kan anvendes både som tevarmere og huer. 
Runas poesi er en vigtig inspirationskilde for hende og digte med smukke beskeder til menneskerne skrives somme tider ind i billederne "Jeg sender dig / mine smukkeste tanker / og de bliver til et kærligt lys / som indhyller dig." Samme kærlige omhu materialiserer sig i Kammas bløde tørklæder og sommersjal.

Hensigten med billeder, såvel som ord og uld, er at sende noget smukt, stærkt og positivt ud i universet, og der er også sommer og solskin på udstillingen. Kammas dejlige uldblomster vokser op af filtkrukker og sommerfuglene flagrer rundt i Runas billeder.

Runa K. Tetzschner bruger en blandet teknik til sine billeder, bl.a. tuschfarver, akvarel og glitrende pulverfarver, der smeltes på med et varmeapparat. Hendes billeder er både malerier og tegninger. Ud over at være billedkunstner er hun forsker og forfatter af bøger med poesi, børnehistorier og forskning, indtil videre udgivet  på islandsk. Runa er født og opvokset i Island, men har nu hjem i begge lande.

Runa studerede på Reykjavík kunstskole (1977-1983 og 1993) og lærte ved den islandske kunstmaler Gunnar S. Magnusson. Desuden studerede hun islandsk litteratur og sprog på Islands Universitet (1991-1996). Ud over at være kunstner var hun specialist, informationschef og webredaktør på Islands National Museum i perioden 1996-2008. Nu er hun kunstner på fuldtid.

Kamma Nielsdottir Dalsgaard (Runas mor) filter af islandsk uld og merino-uld og pynter gerne sin filkunstværker med silke og fiskeskind. Kamma har gjordt det bløde materiale fra fårene til grundlag for en ny slags livsform; det at filte er for hende en måde formulere sig og meditere på. Med sin filtkunst og kreativitet som kommer til udtryk i sjal og vægtæpper, tasker, håndledsvarmere, hatte og nederdele, giver hun varme og omsorg til medmenneskerne, ligesom hun gennem sit pædagogiske arbejde i årtier omsvøbte børn og unge med kærlig omsorg.

Kamma studerede i Fröbelhøjskolen i København (1959-1961) og tog videregående uddannelse i ledelse på Læreseminariet i Reykjavík i 1996. Hun flyttede til Island i 1965, hvor hun blev pioner med sin kunstskole med workshops for børn i Gardabær (1971-1978 og 1983-1985). Hun har arbejdet på flere børnehaver i København og Gardabær som pædagog og souschef, og var leder for børnehaven Kirkjuból (1985-2007). Da hun stoppede, fik hun endelig tid til at bruge sine kreative evner til at lave eget kunsthåndværk.

Udstillingen ferniseres lørdag den 3. september kl. 11-14, og kan nydes til den 17. september.