Jordens lys

Hensigten med Jordens lys er at sende farver, lys, skønhed og glæde ud i universet ved hjælp af kunsten; at få folk til at stoppe i verdenslarmen og bemærke den positive energi.

I Island er Jordens lys eller Ljós á jörð, som det hedder på islandsk, Runas lille forlag der siden 1999 har udgivet en række billeder, plakater og kort med illustrationer, tegninger, malerier og digte, kalligraferet af Runa. Jordens lys har desuden udgivet flere smukke bøger med poesi og billeder, en illustreret børnebog og en illustreret CD med børnesange.

Jordens lys begyndte som Runas hyldest til hendes afdøde mand, den islandske musiker og forfatter, Þorgeir Rúnar Kjartansson (1955-1998). Denne hyldest bestod blandt andet i at Runa illustrerede og kalligraferede hans poesi. Þorgeirs digte blev således de første som nød godt af Runas kærlige kunstneriske omsorg.

Ljós á jörð har arrangeret og stået i spidsen for adskillige kunstnerriske projekter og events i Island, gerne med fokus på samenhængen mellem forskellige kunstarter. Runa K. Tetzschner har derfor ofte samarbejdet med andre kunstnere: digtere, musikere, sangere, skuespillere og billedkunstnere.

Ophavet: Poesi og kalligrafi

 

Runa K. Tetzschner specialiserer sig blandt andet i kalligrafi og skriver somme tider poesi og smukke beskeder ind i sine billeder. Da hun vendte tilbage til billedkunsten efter en pause på 10 år nærmede hun sig den via poesien.

Hun ønskede at vise digtene ære og det gjorde hun ved at give dem sin skønne kalligrafiskrift og illustrere dem med yndefulde tegninger. Det er mere end illustrationer for digtene skrives ind i selve tegningen og kan blive en integreret del af billedet. Er billedet så en illustration til teksten? – eller omvendt: er teksten en forklaring til billedet? I starten lavede Runa billeder som illustrationer til digtene, men nu skriver hun også digte som illustrationer til billederne.

Poesi og billedkunst glider sammen og går op en højere enhed for at udstråle et smukt og positivt budskab til universet.

Først var det især andre forfatteres digte Runa illustrerede og kalligraferede, men eftersom hun selv er digter henvender hun sig nu mere til sine egne tekster. For at et digt kan blive kalligraferet skal det indeholde et positivt og godt budskab som alle mennesker kan gøre til deres eget og videregive. Det skal være noget man kan glæde andre med.

Runas bedårende kalligrafibilleder opstod med dette formål, og det var ophavet til Lítil ljós á jörð - Jordens lys. Hensigten er at få de travlt optagne moderne mennesker til at stoppe i hverdagens larmende hastighed og bemærke de skrøbelige digte med deres smukke budskab.

For at budskabet skulle nå frem til flere opfandt Runa sine håndlavede kopier. Alle skal have råd til et lille poesibillede med en smuk besked.

Kalligrafibillederne optog Runa mest i perioden 1999-2004, og digtene var selvfølgelig på islandsk. Endnu den dag i dag er der en stærk poesitradition i island og der er mange digtere. Selv om Runas poesibilleder er usædvanlige og nok så specielle, kan man sige at de er på sin plads i Island og falder godt i litteraturnationens smag.

I 2009 kom endelig de første kalligrafibilleder med danske og engelske versioner af digtene, så Jordens lys spreder sig nu til flere lande..

Runa K. Tetzschner vil dog fortsat vende tilbage til Island, hvor hun har sin største tilhængerkreds.

De mennesker som køber hendes kunst værner om Jordens lys.