Runa K. Tetzschner: Alfestjerne fra Utyskebörnen - Ófétabörnin

For drenge og piger

Utyskernes eventyr fortælles  med ord og illustrationer af Runa K. Tetzschner.

De 5 til 9 årige børn vil typisk have mest glæde af bogen, men også yngre (ned til tre år) og ældre børn (op til 12 år), synes at utyskerne er skønne. Hovedpersonerne er to små børn, dreng og pige, og to teenagere, også dreng og pige, og det har sikkert medvirket til at piger såvel som drenge, små og store, er glade for Utyskebørnene.

Det er en bog for alle, som kan lide gode eventyr.

Runa K. Tetzschner: Ófétabörnin - Utyskebørnene

CD, plakater og kort

Ud over bogen er der i Island udgivet en børne-CD, hvor der synges om utyskerne, med Runas digte og billeder, og Osk Oskarsdóttirs musik.

Utyskeplakater og utyskekort med illustrationer fra bogen har man også udgivet.

Fortsættelse

Utyskebørnene er tænkt som den første bog af en serie, som set med forskellige børns øjne, behandler det store problem i Utyskernes Verden, fjendskabet mellem gyldenhårede og sorthårede. 

Utyskernes eventyrverden


Børnebogen Utyskebørnene - handling

Har i nogen sinde hørt om utyskerne?

”Dit lille utyske,” bliver der somme tider sagt og det lyder som om man bliver skældt ud for noget dårligt. Det er klart, at ingen vil kaldes for et utyske. Men der er heller ingen som kender de ægte små utysker, som lever i naturen i Utyskernes Verden. De utysker er ganske specielle. De er så bitte små, at de gemmer sig i græs og buske, og de bor i flotte, duftende kæmpeblomster.

Runa K. Tetzschner: Ingefær og Alfestjerne - fra Utyskebørnene - Ófétabörnin

Sådan begynder Runa K. Tetzschners fascinerende fortælling om utyskerne i hendes smukke illustrerede børnebog, Utyskebørnene eller Ófétabörnin, som indtil videre er udkommet på islandsk.

Det overraskende er at utyskerne faktisk er utrolig charmerende og de fører en tilværelse som på en gang er vidunderlig, spændende og farlig. De lever i en naturverden, hvor hverdagen er et eventyr og alt virker fantastisk, simpelt hen fordi de selv er så små. Den tætte bevoksning med alle planterne er som en jungle og de suser rundt på sommerfugle og svømmer i vandet sammen med fiskene.

Utyskerne minder om små alfer, men har knibeklør, og de skændes, slås og kæmper. De gyldenhårede og sorthårede kan ikke udstå hinanden. De sorthårede synes dem med det lyse hår er nogle underlige nogle, og omvendt mener de gyldenhårede også at de sorthårede er mærkelige. Utyskerne er splittet i to modstridige grupper; det eneste de egentlig kan blive enige om, er at de bør fortsætte med at være sure og gale og gå løs på hinanden med knibeklørene. Der er evig krig hos utyskerne og det er et alvorligt problem i hele deres verden.

Runa K. Tetzschner: Lövefod og Alfetop fra Utyskebörnene - Ófétabörnin

Men da den lille sorthårede prins Alfetop og den lille gyldenhårede prinsesse Løvefod lærer hinanden at kende, opdager de, at det faktisk kun er håret, der er forskelligt. De bliver venner og vil også have de voksne utysker til at slutte fred.

Heldigvis findes der flere utysker som er trætte af krig og fjendskab. Alfetop og Løvefod får hjælp fra teenagerutyskerne Blåregn og Ingefær, men også fra den snedige gyldenhårede kong Indigo og den kloge sorthårede dronning Mirabelle.

Indigo og Mirabelle er mægtige frihedskæmpere, som har giftet sig med hinanden, trods den forskellig hårfarve! De hersker sammen over Fredens Skønne Land, hvor alle utysker lever sammen i fred og idyl, og de arbejder på at udbrede fredsbudskabet til krigeriske utysker over hele verden.

Runa K. Tetzschner: Alfetop og Ingefær fra Utyskebørnene - Ófétabörnin

Udgivelse

Bogen er udgivet i Island, hvor den var en success og er næsten udsolgt. Eventyret er også blevet modtaget med stor enthusiasme af de danske børn, som har fået lejlighed til at sætte sig ind i det.

Runa K. Tetzschner skrev den danske version af historien i 2009 i samarbejde med Louise Frobøse, cand. mag. i dansk, og hendes elever i 5. klasse i Elverhøjens skole i Herlev. Efter at have fået historien præsenteret af forfatteren gennem fortælling og billedvisning fik børnene den opgave at læse korrektur og kommentere teksten sammen med deres lærerinde.
 
Projektet fik tilskud fra Fondet for Dansk-Islandsk Samarbejde og ophold i kunstnerboligerne Lodsgården på Hirsholmene og Gammel Have på Fyn.

Runa K. Tetzschner søger nu et forlag som vil udgive bogen i Danmark.